Ik wil voorkomen... (Onze tips)

Jij, als ouder, hebt meer invloed op je kind dan je denkt. Meer dan vrienden, muziek, TV, internet of film/popsterren. Kinderen die van hun ouders leren wat de risico’s van een verslaving zijn, hebben 50% minder kans om een middelen-afhankelijkheid te ontwikkelen.
Het is dus van groot belang dat je je kind helpt om de juiste keuzes te maken! Tijd ontbreekt ons vaak, maar realiseer je dat het zeer goed besteedde tijd is!

Dit doe je door:
– regelmatig met hen te praten en naar hen te luisteren
– direct betrokken te zijn bij hun dagelijkse leven
– duidelijke grenzen te stellen
– duidelijk vertellen dat je niet wilt dat zij drinken, roken, middelen gebruiken of obsessief gedrag vertonen zoals teveel gamen, internetten of (niet) eten.

Algemene tips

Blijf in gesprek

Blijf praten met je opgroeiende puber! Als ouder weet je als geen ander dat pubers niet echt spraakzaam zijn en liever alles voor zichzelf houden, maar het is belangrijk dat je weet waar je kind mee bezig is. Zorg dat het gesprek dat je met je puber hebt niet overkomt als een controle praatje en probeer ook niet te zeer in “puber taal” mee te praten.

Toon interesse

Toon interesse in hun wereld, dus niet alleen in school, maar juist in dingen waar ze zich mee bezighouden in hun vrije tijd. Dus dat kan ook een game zijn of typische puber issue’s. Breng of haal ze soms naar of van hun sport of kijk mee met een game en laat het je uitleggen.

Praat over middelen en gamen/social media

Praat met je kind open over drugs, alcohol, games en social media. Probeer ze weerbaar te maken door met ze te praten wat ze kunnen doen als hen middelen worden aangeboden. Maar laat ze in dit gesprek ook vooral zelf nadenken en hun mening geven. De uitdaging is om tijdens dit gesprek de kinderen het gevoel te geven dat het hun eigen mening is en niet die van hun ouders. Dus google samen op het internet en lees samen de voors en tegens, of kijk samen een film die gaat over jongeren en drugsgebruik of game verslaving en praat er daarna samen over, heel nonchalant.

Jij bent hun voorbeeld

Hoe ga jij als ouder om met roken, alcohol, drugs, je mobiel en internet? Je kunt heel veel goede dingen zeggen, maar jij bent hun voorbeeld en dat zegt meer dan duizend woorden. Wanneer drink of rook jij? Rook of drink je meer als je stress hebt? Zo geef je onbewust aan je kinderen het signaal dat je bij onrust een middel nodig hebt. Bekijk je eigen social media gedrag, zit jij vaak op je mobiel of vind je dat je 100% bereikbaar moet zijn?

Informeer jezelf

Google jezelf wijs op het internet. Zorg dat je geïnformeerd bent over wat speelt, hoe de verschillende drugs eruit zien, hoe het ruikt, hoe je het ziet als iemand alcohol of drugs gebruikt heeft. Wanneer gamet iemand teveel? Wat zijn de symptomen en wanneer wordt het een probleem? Op deze site is daarover veel informatie en tests te vinden.

Iedereen heeft complimenten nodig

Geef je kind complimenten als hij iets goed heeft gedaan. Bemoedig zijn gedrag. Als we boos zijn, kijken we ons kind recht in de ogen aan om te benoemen wat hij niet goed heeft gedaan. Kies er ook voor om je kind recht in de ogen aan te kijken als je een compliment geeft. Die zijn namelijk heel veel belangrijker!

Liefde

Geef liefde! Kies voor liefde! Ook als je puber onuitstaanbaar is, kies er ook voor om lief te zijn voor je puber, waar hebben jullie nog wel raakvlakken? Kan jij je meer inleven in zijn/haar leven? Speel eens samen die game die je kind regelmatig speelt. Ze vinden het geweldig om ook de kans te krijgen om jou iets te leren!

Regels

Geef je puber duidelijke regels, dit hebben ze echt nodig. Ga er gewoon van uit dat pubers tegen alle regels gaan schoppen. Het maakt niet uit wat je zegt, ze schoppen er toch tegen aan. Dit hoort erbij en gaat echt over! 😉 Probeer gezamenlijk regels op te stellen die voor jou en je kind aanvaardbaar en haalbaar zijn. Verbind ook haalbare consequenties aan het overtreden van de regels en houd je daaraan!

Leer hun vrienden kennen

Veel pubers houden van buiten hangen, zijn veel weg, komen laat thuis, gaan op stap in het weekend en doen het liefst alles uit zicht van de ogen van hun ouders. Je wilt als ouder natuurlijk graag weten met wie ze omgaan. Stel je kind voor om zijn vrienden gezellig een avondje uit te nodigen bij jullie thuis of laat je kind een barbecue organiseren voor zijn vrienden in de achtertuin. Het geeft misschien een bende of er wordt harde muziek gedraaid, maar zo kom je er wel achter met wie jouw puber allemaal omgaat. Zo is het ook belangrijk te weten met wie jouw kind in de virtuele wereld op social media omgaat, verdiep je daar ook in.

Eerlijk duurt het langst

Wees open over jouw ervaringen met drugs of alcohol. Het is uitermate belangrijk dat jouw kind bij jou terecht kan met vragen, maar ook met de biecht dat het toch wat geprobeerd heeft. Ben je hiervoor niet ontvankelijk, dan is de kans groot dat jouw kind zijn geheim voor zich houdt en het drugsgebruik er toch insluipt. Dus vertel maar gewoon dat jij vroeger ook wel eens een stickie klaarmaakte van zelf geteelde wiet, of dat je op jouw eerste houseparty ‘per ongeluk’ een pilletje in je cola aantrof… Hoe opener jij bent, hoe gemakkelijker je het voor je kind maakt dit onderwerp te bespreken.

Bespreek ook jouw social media gebruik, misschien vind jij het soms ook moeilijk om even niet bereikbaar te zijn of wil je ook steeds nog één aflevering op Netflix kijken terwijl het al na middernacht is..?

Waarschijnlijk loopt het wel los met je puber. Je hebt er tenslotte alles aan gedaan jouw kind gezond te laten opgroeien. Soms kun je er echter niets aan doen dat iemand ontspoort. Blijf dus alert en schakel altijd meteen professionele hulp in als het niet goed gaat. Dat is niets om je voor te schamen, het getuigt juist van verantwoordelijkheidsgevoel.

Tips over middelen

Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw puber gaat roken, drinken of drugs gebruiken. Maar hoe voorkom je dat?

  • Zorg dat jouw kind op de hoogte is van de ‘voordelen’ en de nadelen van het middel. We kunnen wel altijd alleen de negatieve kanten benoemen van het middel, maar als ze het aangeboden krijgen, wordt hen meestal alleen de leuke kant verteld. Als ouder kan je dit vóór zijn door zelf al het gesprek hierover te hebben. Als je niet zo op de hoogte bent van alle middelen, dan is het verstandig eerst hierover kennis te vergaren op internet.
  • Help uw kind weerbaar te zijn, dit kunt u doen door rollenspellen te spelen met uw kind. Wat zou jij doen als? Waarom?
  • Kijk een film met uw kind over verslaving en wat het kan doen met iemand. Zoals de film Afblijven of het leven van Christiane F.
  • Kijk filmpjes met je kind over wat roken kan doen met je longen.

Tips over gamen

Gamen is leuk en leerzaam, maar grenzen stellen voor je puber zijn vaak nodig.

Tijd

Spreek af hoeveel tijd je kind per dag mag gamen. Zorg dat hij/zij ook tijd investeert in andere activiteiten als huiswerk, sporten of naar buiten gaan. Richtlijnen zijn natuurlijk lastig te geven want geen situatie of kind is hetzelfde, maar over het algemeen geldt als richtlijn:

10 – 12 jaar                : maximaal 2 uur per dag

vanaf 12 jaar            : maximaal 3 uur per dag

Heb je het idee dat je kind veel langer nodig heeft? Ook door huiswerk wat vaak op de computer gemaakt moet worden? Maak je geen zorgen, zolang je kind niet verslaafd is kan het soms wat meer zijn, maar het gaat altijd om de balans.

Duidelijke regels en consequenties

  • Niet iedere dag en periode is hetzelfde. Stel duidelijke regels met je kind op. Bijvoorbeeld minder tijd voor en tijdens proefwerkweken of op middagen dat gesport wordt.  Of in het weekend en tijdens vakanties wat langer, probeer vooral een balans te vinden.
  • Als jij als ouder soms wat schappelijker bent, is de kans groter dat je kind ook schappelijker reageert en zich kan vinden in de opgestelde regels.
  • Verbind ook consequenties aan het volgen/overtreden van de regels.
  • Bespreek met je kind de mogelijkheid van een game dag. Als hij/zij zich goed aan de tijden houdt mag hij/zij één keer per schoolvakantie bijvoorbeeld een game dag. Dit houdt in dat er de hele dag gegamed kan worden. Als hij/zij zich niet aan de regels houdt, kan de game dag ook geannuleerd worden.

Uitgaven

Bepaal òf en hoeveel geld je kind mag uitgeven om game-aankopen te doen. Let op dat je jouw betaalgegevens en wachtwoorden niet deelt. Spreek af dat hij of zij altijd om jouw toestemming vraagt bij een aankoop.

Welke games wel en welke games niet?

  • Raadpleeg de PEGI leeftijdsclassificaties om te bepalen welke games jij geschikt vindt voor je kind.
  • Bekijk ook verschillende video’s van de game op you tube, om een goed beeld te krijgen.
  • Veel ouders laten hun kinderen games spelen die niet geschikt voor hun leeftijd zijn, omdat vriendjes deze games ook spelen. Besef dat je nu al kunt beginnen met je kind te laten wennen aan de emoties die het geeft als je iets niet mag en “alle anderen wel”. Natuurlijk is dat gevoel niet fijn, maar het zal wel vaker gebeuren, denk aan de toekomst zoals straks meerdere vrienden roken, drinken of blowen.
  • We zeggen zeker niet dat dit de makkelijkste weg is, maar wel de beste om jouw kind met deze emoties te leren omgaan.

Bespreek gevaren

Leg je kind uit dat hij nooit gegevens mag delen met onbekenden die online zijn. Spreek af dat je kind vertelt zodra andere spelers zich onbehoorlijk gedragen. Je kunt de klantenservice van de speluitgever daarover informeren. Bespreek met je kind dat hij/zij nooit afspreekt met mensen die hij/zij online heeft leren kennen zonder dit met jou te bespreken.

Installeer hulpmiddelen

Op alle spelsystemen zijn hulpmiddelen geïnstalleerd die je automatisch kunt activeren. Dit stelt je in staat om onder andere:

  • Te selecteren welke games jouw kind mag spelen.
  • Te bepalen hoe lang je kind mag spelen en om in het logboek na te kijken wanneer en wat je kind gespeeld heeft.
  • Te controleren welke game-aankopen worden gedaan.
  • Voice chat uit te schakelen en te selecteren met wie je kind online mag spelen.
  • Een internetfilter in te stellen, zodat bepaalde websites/zoektermen geblokkeerd worden.

Nog een paar tips:

  • Kondig 10 minuten voor het einde van hun speeltijd aan dat de eindtijd in zicht is.
  • Bedenk/Vraag waarom je kind gamet? Als het is om niet te voelen, is dat zeker een reden om in gesprek te gaan.
  • Probeer op vaste tijden te eten, zodat je kind weet wanneer hij beneden moet zijn.
  • Speel eens een game met je kind, zo weet je wat ze doen, je maakt verbinding en hoe gaaf is het dat jouw kind nu iets heeft wat hij jou kan leren en dus ook van je kan winnen.
  • 1 -1,5 uur voor het naar bed gaan geen games meer.
  • Focus je op wanneer je wel controle hebt ipv wanneer je geen controle hebt. Natuurlijk kunnen we ze niet constant in de gaten houden. We merken dat veel ouders vooral de focus hebben op de tijd dat ze nietthuis zijn. Maar focus je op de tijd dat je er wel bent en dus wel kunt handhaven.
  • Als hij 2 uur gametijd heeft, probeer deze dan af te stemmen met zijn vrienden.
  • Toon interesse in zijn gametijd. Met wie heb je gespeeld, hoe vaak heb je gewonnen, hoeveel kills heb je gehad enz.
  • Als er toch elke keer discussie ontstaat over de gametijd, kun je ook je kind zijn gametijd laten bijhouden. Zodat ze echt kunnen zien hoe lang ze nou gamen, maar zeker ook hoeveel tijd ze nog hebben?????
  • Controle- en hulpmiddelen (timers etc.) instellen.

Tips over eetstoornissen

Een eetstoornis voorkomen is best lastig, want je kunt hier moeilijk regels voor opstellen. Je kunt wel je kind goed in de gaten houden.
Uit onderzoek is vast komen te staan dat jongeren die gevoeliger zijn voor een eetstoornis vaak perfectionistisch zijn in combinatie met een slecht zelfbeeld. Ook traumatische ervaringen kunnen de gevoeligheid voor een eetstoornis vergroten. De belangrijkste zijn:

Wisselen van school: naar een nieuwe school, van de basisschool naar de middelbare school of van de middelbare school naar het hoger onderwijs
Veranderingen in relaties: het uitgaan van een relatie of ouders die gaan scheiden
Overlijden: het verliezen van een familielid of geliefde
Verhuizing: in een nieuwe omgeving terecht komen
Ziekte: ziekenhuis opname of langdurige ziekte of blessure
Seksueel misbruik of geweld: traumatische ervaringen op het gebied van seks, geweld of incest

Opvallend is dat de meeste onderzochten aangaven dat ze, na een van deze traumatische ervaringen, weinig steun hebben gehad van mensen in hun omgeving. Dat maakt wel duidelijk waarom bij sommige mensen een eetstoornis zich verder kan ontwikkelen.
Ook onzekerheid door (social)media en het schoonheidsideaal van tegenwoordig speelt een grote rol.

Tips

  • Blijf met uw kind in gesprek.
  • Bemoedig uw kind dat ze mooi en goed is zoals ze is.
  • Bied structuur, grenzen en regels. Zo weten ze waar ze aan toe zijn.
  • Respecteer hun gevoelens, ook die van onlust. Kwaad zijn mag.
  • Stimuleer om nieuwe stappen te zetten. Focus niet alleen op schoolcijfers.
  • Geef ze de ruimte om fouten te maken.
  • Beloon en waardeer wat ze doen en wie ze zijn. Prijs niet alleen prestaties.
  • Neem ze serieus en luister naar ze.
  • Corrigeer als het nodig is. Sommige dingen kunnen niet.
  • Geef zelf het goede, zelfbewuste voorbeeld.
  • Geef ze liefde, veiligheid en verzorging.

Tips over sociaal media gebruik

Hoewel je het tegendeel zou verwachten, willen jongeren graag door hun ouders begrensd en gecontroleerd worden!

  • Jongeren willen graag voorgelicht worden door hun ouders over de gevaren van social media. Het is belangrijk om met uw kind hierover te praten. Op het internet zijn jongeren vaak impulsief. Ze denken niet na over de gevolgen op langere termijn. Dus praat met jouw puber over het feit dat als je eenmaal iets plaatst je het niet zomaar kunt verwijderen. Om de zoveel tijd wordt er een back-up wereldwijd gemaakt van wat er gebeurt op het internet.
  • Praat met je kind over wat hij online doet en met wie hij praat en toon interesse als je kind iets wil vertellen of laten zien. Zorg dat je op de hoogte bent van de favoriete filmpjes en websites van je kinderen.
  • Surf regelmatig samen met je kind over het internet. Neem de tijd om te zien wat je kind op het internet doet, waar zijn interesses liggen en leer zelf ook.
  • Maak duidelijke afspraken met je kind over het internet gebruik zoals hoe lang hij achter de computer mag zitten.
  • Bespreek met je kind dat hij geen persoonlijke gegevens aan onbekenden mag geven (adres, telefoonnummer, bankrekeningnummer, etc.).
  • Maak je kind duidelijk dat de virtuele wereld een schijnwereld is. Je weet nooit wie er aan de andere kant van het beeldscherm zit.
  • Bekijk zo nu en dan de historie van de browser. Hier kun je zien waar je kind naar heeft gekeken.
  • Zorg voor een goede virusscanner op je computer en spreek af dat je kind het meldt als de computer vreemd gaat doen.
  • Als uw kind gepest wordt op school of dreigmails krijgt, neem dan contact op school. Je kunt hiermee ook naar de politie, want dreigen is strafbaar. Download de meldknop op uw laptop zodat uw kind altijd direct negatieve ervaringen op het net kan melden.
  • Praat ook eens met andere ouders over dit onderwerp om te kijken hoe zij hiermee omgaan.
  • Spreek met je kinderen af dat ze jou hun wachtwoorden geven. Als je dit lastig vindt, kan je ook met je kind afspreken dat hij zijn wachtwoorden op een papiertje schrijft en die in een gesloten envelop stopt en aan jou geeft. Zodat je indien er gevaar is, altijd zijn wachtwoorden hebt. Zo respecteer je zijn privacy, maar heb je wel zijn wachtwoorden als het echt nodig is.
  • Geef het goede voorbeeld.

Tips over series bekijken

Met de intrede van Netflix en on-demand TV kijken, verandert de manier waarop wij gewend waren TV te kijken. Zaten we vroeger met het hele gezin gezellig voor de buis naar ons favoriete programma of show te kijken, tegenwoordig kijkt iedereen steeds meer alleen op zijn laptop of mobiel in zijn eigen tijd. Series kijken is heel normaal geworden. Veel mensen (dus ook jongeren) kunnen moeilijk stoppen na één of twee afleveringen. Dat kan soms heerlijk zijn en betekent nog niet dat ze een serieprobleem hebben of verslaafd zijn.

Tips

  • Hakken die afleveringen van 50 minuten toch wel een beetje in op je dagelijkse verplichtingen? Misschien is het dan een beter idee om alleen de eerste 20 minuten van een volgende aflevering te kijken. Zo worden wél bijna al je vragen beantwoord waar je aan het eind van de vorige aflevering nog mee zat, maar wordt niet zó diep ingegaan op de volgende verhaallijn dat het onmogelijk wordt om de serie stop te zetten.

Tips alcohol

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kind alcohol gaat drinken? Het is en blijft een lastig onderwerp. Het is belangrijk om je puber te blijven informeren over de gevaren en gevolgen voor het brein. Trimbos heeft daarom hiervoor een brochure gemaakt met duidelijke tips hoe je dit het beste aan kan pakken. Download het boekje hier.

NIEUWSBRIEF & BROCHURE

Je ontvangt direct de Be Aware brochure met ons hele programma en nieuwsbrief als je jouw email invult.