Stoptober... Stop jij ook?!

October 12, 2023

Algemeen nieuws

Blog Stoptober

Het is weer oktober. De maand dat de zomer toch echt voorbij is, de maand van de herfstvakantie op scholen én de maand van Stoptober. Dit jaar wordt Stoptober alweer voor de tiende keer in Nederland georganiseerd! Maar werkt dat eigenlijk wel, zo’n niet-roken-challenge? En waarom is stoppen met roken dan zo moeilijk? Be Aware zocht het uit.

Nicotine
Dat roken verslavend is, is algemeen bekend. Roken is zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Op de website van het Trimbos Instituut is te lezen dat uit onderzoek is gebleken dat de stof nicotine net zo verslavend is als heroïne en cocaïne. Hoe jonger iemand begint met het gebruiken van nicotine, hoe ernstiger de verslaving doorgaans wordt. Terwijl het aantal jongeren dat sigaretten rookt afneemt, is er door de grote opkomst van de vapes (e-sigaret) de afgelopen jaren een steeds groter aantal jongeren dat weleens nicotine heeft gebruikt. Eenmaal verslaafd aan nicotine – of dit nou door sigaretten of door vapen komt – is het erg moeilijk hiermee te stoppen. Wanneer je alleen stopt met roken, zonder hulp en sociale steun, heb je 3 tot 5% kans dat stoppen blijvend lukt.

Stoptober werkt?!
Het Amsterdam UMC heeft onderzoek gedaan naar het effect van Stoptober. Uit dit onderzoek is gebleken dat 70% van de deelnemers aan Stoptober de challenge heeft volbracht en 28 dagen lang niet heeft gerookt. Ongeveer de helft is na drie maanden nog steeds gestopt met roken en 25% na een jaar nog steeds. Hoe kan het dat deze resultaten zoveel hoger zijn dan bij ‘normale’ stoppogingen?
Zoals met veel dingen in het leven, is het makkelijker om iets samen te doen, dan alleen. Buiten dat je door met Stoptober mee te doen, samen met tienduizenden Nederlands op 1 oktober stopt met roken, motiveert Stoptober ook diverse groepen (als bedrijven en organisaties) om mee te doen aan Stoptober. Daarnaast is er een heuse Stoptober-app, waarin deelnemers hun voortgang bij kunnen houden en waar ze precies kunnen zien hoeveel sigaretten ze niet gerookt hebben en hoeveel geld ze daarmee hebben bespaard. Ook zit er een ‘noodhulp’-functie in de app, waar tal van motiverende video’s en afleidingen te vinden zijn, wanneer je het even moeilijk hebt. In de app is een Community te vinden, waarin deelnemers ook contact met elkaar kunnen onderhouden.
Wil je stoppen met roken? Geef Stoptober dan eens een kans. Ook al is de challenge officieel al van start gegaan, ook later in de maand oktober kan je aansluiten bij de challenge en beginnen op jouw dag 1!

Samen is niet alleen..
Ben je niet de enige binnen je gezin die rookt? Misschien is deze challenge een mooi startpunt voor een gesprek over jullie gedrag. Wanneer je samen de uitdaging om 28 dagen niet te roken aangaat, is de kans dat je slaagt nog groter dan wanneer je dit alleen probeert!

Bronnen:
* https://www.trimbos.nl/kennis/roken-tabak/gevolgen-van-roken/psychische-gevolgen-van-roken/
* Stoptober Magazine (gratis verkrijgbaar bij Kruidvat)