Snus en nicotinezakjes

April 29, 2022

Algemeen nieuws

De laatste jaren horen we in het nieuws, maar ook tijdens onze voorlichtingen, steeds meer over ‘snus’. Zelfs bekende voetballers zouden het gebruiken. Maar wat is snus precies, wat is het verschil met nicotinezakjes en is het veiliger dan het roken van een sigaret? Be Aware zocht het voor je uit.

Wat is snus?

Snus is een tabaksproduct in een tablet of soort theezakje ter grootte van kauwgom dat tussen het tandvlees en de bovenlip wordt geplaatst en een ‘nicotinekick’ afgeeft die sterker is dan die van een sigaret. Van origine komt het product uit Zweden en dat is dan ook het enige land in de EU waar snus legaal verkrijgbaar is. In Nederland is snus met tabak verboden.


Nicotinezakje

En op dat verbod van snus speelden verkopers van nicotinezakjes (nicotine pouches / pods) slim in. Deze zakjes lijken op echte snus en geven een vergelijkbare nicotinekick, alleen zit er geen tabak in deze nicotinezakjes. Wat er wel in zit, is een poeder met smaakje en nicotine. De inhoud is dus niet hetzelfde als de originele snus, maar het wordt door de gebruikers wel snus genoemd. Sinds kort is er ook een verbod op de verkoop van deze nicotinezakjes wanneer er meer dan 0,035 mg nicotine in zit. In een nicotinezakje zit tussen de 6 en 16 mg nicotine, maar er zijn ook uitschieters tot ver daarboven. Ter vergelijking: in een sigaret zit 10 mg nicotine.


Is snus veilig?


Nee, daar kunnen we kort over zijn. Bij het gebruiken van snus komen er geen verbrandingsstoffen vrij, zoals bij het roken van een sigaret gebeurt. In die zin is het dus minder schadelijk dan het roken van een sigaret. Wel is gebleken dat er in snus 28 kankerverwekkende stoffen zitten. Daarnaast is nicotine een van de meest verslavende stoffen die we kennen, waardoor er ook bij snus een hoge kans op lichamelijke en geestelijke verslaving is.


Snus en jongeren


Omdat de nicotinezakjes in Nederland tot voor kort nog legaal waren, is hier een grote markt door ontstaan. Reclame maken voor sigaretten is verboden, maar voor snus kon dit recent nog gewoon, wat dan ook op grote schaal gebeurt. Via social media werd veel reclame gemaakt. Doordat ook bekende voetballers en artiesten het gebruiken, maakt het dat het aantrekkelijk voor jongeren lijkt. Zelfs influencers werden ingezet om het product te promoten. Doordat de nicotine dat erin zit snus alsnog erg verslavend maakt, is het voor veel jongeren ook een opstapje naar het roken van sigaretten.


Is Snus verboden?

Ook al is de verkoop van zowel snus als de nicotinezakjes in Nederland nu verboden, toch is het voor jongeren nog vrij makkelijk om er aan te komen. Sommige winkels verkopen snus nog ‘onder de toonbank’ en daarnaast zijn veel snus-dealers via Instagram of Telegram actief.