Needle Spiking

June 9, 2022

Algemeen nieuws

Wat is needle spiking?

De laatste weken is het steeds vaker in het nieuws: jongeren die tijdens het uitgaan gedrogeerd zouden zijn met een naald; het zogenaamde ‘needle spiking’. In een aantal van onze buurlanden was dit fenomeen al langer een probleem en nu heeft het ook Nederland bereikt. In de klassen horen we er nog geen verhalen over, maar wel zijn we in gesprek geweest met docenten die zich zorgen maken.


‘Let wel op je drankje!’


Al langere tijd is bekend dat (jonge) vrouwen soms tijdens het uitgaan gedrogeerd worden doordat zij GHB in hun drankje krijgen. Wie kreeg er niet standaard op iedere stapavond van zijn moeder de ‘let wel op je drankje’-preek. GHB werd ook wel de ‘rape drug’ genoemd. Vrouwen die gedrogeerd werden met GHB weten vaak niet meer wat ze doen, of gaan ‘out’, waarna ze misbruikt of bestolen zouden worden.


Needle spiking


In Engeland en Frankrijk was het al langer een probleem. Engeland telde in zes maanden tijd 1300 meldingen van needle spiking. Tijdens het uitgaan zouden jongeren worden geprikt met een naald en op die wijze worden gedrogeerd. Vervolgens zijn ze  - net als bij drogering via het drankje -  kwijt wat er die avond is gebeurd en/of voelden ze zich erg vreemd. De volgende dag werd erbij sommige jongeren een blauwe plek of een prikplek (gaatje) ontdekt. Sommige slachtoffers verklaren wel iets gevoeld te hebben, anderen hebben er niks van gemerkt. Vreemd is dat het motief van mogelijke daders onbekend is. De Nederlandse slachtoffers zijn niet bestolen of misbruikt.


Needle spiking, waarom?


Verschillende organisaties staan voor een raadsel. In Engeland – waar needle spiking al langer speelt -  is geen enkele keer bewijs gevonden dat liet zien dat de jongere daadwerkelijk gedrogeerd was. Dit zou te verklaren zijn doordat veel drugssoorten de volgende dag al niet meer aantoonbaar zijn in het bloed of de urine. GHB lijkt het sowieso niet te kunnen zijn. Dit is een dikke vloeistof, waarvan je de benodigde hoeveelheid niet zomaar snel in iemands lijf zou kunnen spuiten. Het Trimbos-instituut noemt drogeren via een naald een ‘omslachtige methode’. “Je moet je voorstellen, iemand loopt dan met een naald door de kroeg en moet iemand prikken die aan het dansen is. In de aders is dan praktisch onmogelijk. In een spier zou nog kunnen, maar dan zijn de effecten kleiner. Bovendien is het heel lastig om bepaalde drugs zo toe te dienen”, zegt de woordvoerder van Trimbos. Anderen schuiven het fenomeen af op de onverwachte effecten die alcohol kan hebben.


Needle spiking Nederland


Ondanks dat er nog zoveel niet bekend is over needle spiking, wordt toch geadviseerd om bij het vermoeden van needle spiking – of welke vorm van drogeren dan ook – zo snel mogelijk hulp te zoeken, bijvoorbeeld door bijeen EHBO-stand op een festival of de huisarts, zodat er een test kan worden afgenomen. In Groningen is al een meldpunt voor mensen die vermoedelijk het slachtoffer van needle spiking zijn geworden. Ook wordt geadviseerd om aangifte te doen, zodat er beter onderzoek gedaan kan worden.