Kabinet werkt aan verbod lachgas

December 12, 2019

Algemeen nieuws

Verbod lachgas

Staatssecretaris Blokhuis werkt aan een verbod op lachgas voor recreatief gebruik. Aanleiding voor de maatregel is een advies van de drugsbeoordelingscommisie CAM (Coordination Centre for Assesment and Monitoring of New Drugs.) In het advies staat dat het risico van lachgas voor de volksgezondheid matig tot groot is.

Het CAM heeft het recreatief gebruik van lachgas onderzocht en stelt dat het gebruik van grote hoeveelheden tot ernstig en blijvend neurologisch letsel kan leiden, zoals een dwarslaesie. Volgens het CAM ‘lijkt lachgas verslavend te werken bij frequent gebruik’. In het onderzoek wordt dan ook gesteld dat het aanbod van lachgas beperkt zou moeten worden door bijvoorbeeld de verpakkingsgrootte te limiteren.

Verbod lachgas uitgesteld


Het is nu nog onduidelijk hoe het verbod gehandhaafd gaat worden. Oorspronkelijk is lachgas bedoeld voor onder meer slagroomspuiten in de horeca. Deze eigenlijke toepassingen van lachgas worden vrijgesteld van het verbod. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaan de komende tijd in gesprek met groothandels, horeca en producenten over het verbod en over de uitzondering.