Campagne Zien drinken, doet drinken

October 29, 2021

Algemeen nieuws

Goed nieuws! Als opvoeder heeft u meerinvloed dan u denkt om te voorkomen dat uw kind jong alcohol gaat drinken.

Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind, doet ertoe: geen alcohol drinken in het bijzijn van kinderen en jongeren verkleint de kans dat ze op jonge leeftijd beginnen met alcoholgebruik. 

Voor veel kinderen die volwassenen alcohol zien drinken, wordt alcohol aantrekkelijk. Daardoor bestaat het risico dat ze op jonge leeftijd beginnen met drinken en op latere leeftijd te veel en te vaak gaan drinken. 

Beelden en verwachtingen over hoe men met alcohol omgaat, worden al vanaf een jonge leeftijd ontwikkeld. In het algemeen geldt dat kinderen die hun ouders zien drinken, positiever gaan denken overalcohol dan kinderen die hun ouders niet zien drinken. Dit vergroot de kans dat deze kinderen op jonge leeftijd gaan drinken en later te veel gaan drinken.Kortom: zien drinken, doet drinken. 

Door geen alcohol te drinken in het bijzijn van kinderen geef je ze het goede voorbeeld mee.

Begin november start voor de tweede keer de campagne Zien drinken, doet drinken. Vanuit Be Aware maken we ouders en andere opvoeders bewust van de voorbeeldfunctie en de invloed die zij hebben op het latere drinkgedrag van kinderen. We willen een positief signaal afgeven: ouders hebben meer invloed dan ze misschien denken.

Uitonderzoek in 2020 blijkt dat er al een kleine groep is die zich achter de doelstellingen van de campagne schaart.

Zo blijkt 65% van de ouders te beschikken over de kennis over de invloed van hun drinkgedrag op hun kind, daarnaast heeft 33% een positieve houding ten opzichte van het niet of minder drinken in het bijzijn van kinderen. Uiteindelijk overweegt 33% hun gedrag hierin te veranderen.

Deze campagne is opgezet door de AlliantieAlcoholbeleid Nederland. Meer informatie vindt u op de website: www.ziendrinkendoetdrinken.nl.

Kinderen kopiëren jouw drinkgedrag