Artificial intelligence (AI) neemt een vlucht: My-AI en ChatGPT

May 14, 2023

Algemeen nieuws

Wat is Artificial Intelligence

De definitie van artificiele intelligentie AI (of kunstmatige intelligentie) is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen, zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit.

Chatbots

My AI-chatbot van Snapchat en ChatGPT zijn tools die veel mogelijkheden bieden. Zo kan je een vraag stellen en de chat geeft antwoord, je kunt een tekst laten maken of je kunt stukken tekst invoeren en deze bijvoorbeeld laten corrigeren. Heel handig en ook weer best een uitdaging voor het onderwijs. Want wat leer je van het schrijven van bijvoorbeeld een essay als je dat met een druk op de knop kunt laten (her)schrijven door een AI-programma? Dat is waar het onderwijs zich over aan het buigen is.

Maar er is ook nog een andere uitdaging:

Met de chat-bots kun je ook mensachtige gesprekken voeren. Je stelt een vraag, er wordt antwoord gegeven en een wedervraag gesteld. Zo ontstaat een hele conversatie. Jongeren zouden hier best van in de war kunnen raken en niet meer duidelijk voor ogen hebben dat ze met een computer praten en niet met een echt mens. De antwoorden zijn vaak niet waarheidsgetrouw en de chat doet alsof het je beste vriend is.

Belangrijk dus dat ouders hierover met hun kinderen praten en zich inlezen in de voor- en nadelen van AI.