Schermverslaving

Officieel wordt schermverslaving in Nederland nog niet erkend als een verslaving, maar toch zijn er veel ouders die zich hier wel zorgen overmaken.

Gameverslaving bestaat officieel al wel en wij merken dat steeds meer ouders met hun handen in het haar zitten. Hoe pakken we dit aan? Kunnen we een verslaving voorkomen?
Ouders kunnen zeker wel iets doen om het in de houden. Regels geven is misschien wel de belangrijkste. Hieronder enkele tips:

Gamen, hoe pakken we dat aan?


Download hier
de PDF over hulp bij minder gamen.

Maak regels samen met je kind over:

1. Tijd
Spreek af hoeveel tijd je kind per dag mag gamen. Zorg dat hij/zij ook tijd investeert in andere activiteiten als huiswerk, sporten of naar buiten gaan.Richtlijnen zijn natuurlijk lastig te geven want geen situatie of kind is hetzelfde, maar over het algemeen geldt als richtlijn:
< 2 jaar : 5 minuten per dag samen met een ouder
2 – 4 jaar : maximaal 30 minuten per dag, 5 tot 10 minuten per keer
4 – 6 jaar : maximaal 1 uur per dag, 10 tot 15 minuten per keer
6 – 8 jaar : maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer
8 – 10 jaar  : maximaal 1,5 uur per dag
10 – 12 jaar : maximaal 2 uur per dag
vanaf 12 jaar : maximaal 3 uur per dag

Heb je het idee dat je kind veel langer nodig heeft? Ook door huiswerk wat vaak op de computer gemaakt moet worden? Maak je geen zorgen, zolang je kind niet verslaafd is kan het soms wat meer zijn, maar het gaat altijd om de balans.

2. Duidelijke regels en consequenties
-
Niet iedere dag en periode is hetzelfde. Stel duidelijke regels met je kind op. Bijvoorbeeld minder tijd voor en tijdens proefwerkweken of op middagen dat gesport wordt.  Op misschien in het weekend wat langer dan doordeweeks, probeer vooral een balans te vinden.
- Als jij als ouder soms wat schappelijker bent, is de kans groter dat je kind ook schappelijker reageert en zich kan vinden in de opgestelde regels.
- Verbind ook consequenties aan het volgen/overtreden van de regels.
- Bespreek met je kind de mogelijkheid van een game dag. Als hij/zij zich goed aan de tijden houdt mag hij/zij één keer per schoolvakantie bijvoorbeeld een game dag. Dit houdt in dat er de hele dag gegamed kan worden. Als hij/zij zich niet aan de regels houdt kan de game dag ook geannuleerd worden.

3. Uitgaven
Bepaal òf en hoeveel geld je kind mag uitgeven om game-aankopen te doen. Let op dat je jouw betaalgegevens en wachtwoorden niet deelt. Spreek af dat hij of zij altijd om jouw toestemming vraagt bij een aankoop.

4. Welke games wel en welke games niet?
- Raadpleeg de PEGI leeftijdsclassificaties om te bepalen welke games jij geschikt vindt voor je kind.
- Bekijk ook verschillende video’s van de game op youtube, om een goed beeld te krijgen.
- Veel ouders laten hun kinderen games spelen die niet geschikt voor hun leeftijd zijn omdat vriendjes deze games ook spelen. Besef dat je nu al kunt beginnen met je kind te laten wennen aan de emoties die het geeft als je iets niet mag en “alle anderen wel”. Natuurlijk is dat gevoel niet fijn, maar het zal wel vaker gebeuren, denk aan de toekomst zoals straks meerdere vrienden roken, drinken of blowen.
- We zeggen zeker niet dat dit de makkelijkste weg is, maar wel de beste om jouw kind met deze emoties te leren omgaan.

5. Bespreek gevaren
Leg je kind uit dat hij nooit gegevens mag delen met onbekenden die online zijn. Spreek af dat je kind vertelt zodra andere spelers zich onbehoorlijk gedragen. Je kunt de klantenservice van de speluitgever daarover informeren.

Bespreek met je kind dat hij/zij nooit afspreekt met mensen die hij/zij online heeft leren kennen zonder dit met jou te bespreken.

6. Installeer hulpmiddelen
Op alle spelsystemen zijn hulpmiddelen geïnstalleerd die je als ouder automatisch kunt activeren. Dit stelt je in staat om onder andere:
- Te selecteren welke games jouw kind mag spelen.
- Te bepalen hoe lang je kind mag spelen en om in het logboek na te kijken wanneer en wat je kind gespeeld heeft.
- Te controleren welke ingame-aankopen worden gedaan en eventueel een bestedingslimiet in te stellen.
- Voice chat uit te schakelen en te selecteren met wie je kind online mag spelen.
- Een internetfilter in te stellen, zodat bepaalde websites/zoektermen geblokkeerd worden.

Nog een paar tips:
- Kondig 10 minuten voor het einde van hun speeltijd aan dat de eindtijd in zicht is.
- Bedenk/Vraag waarom je kind gamet? Als het is om niet te voelen, is dat zeker een reden om in gesprek te gaan.
- Probeer op vaste tijden te eten, zodat je kind weet wanneer hij beneden moet zijn.
- Speel een game met  je kind, zo weet je wat ze doen, je maakt verbinding en hoe gaaf is het dat jouw kind nu iets heeft wat hij jou kan leren en dus ook van je kan winnen.
- 1 -1,5 uur voor het naar bed gaan geen games meer.
- Focus je op wanneer je wel controle hebt ipv wanneer je geen controle hebt. Natuurljk kunnen we ze niet constant in de gaten houden. We merken dat veel ouders vooral de focus hebben op de tijd dat ze niet thuis zijn. Maar focus je op de tijd dat je er wel bent en dus wel kunt handhaven.
- Als hij 2 uur game tijd heeft, probeer deze dan af te stemmen met zijn vrienden.
- Toon interesse in zijn game tijd. Met wie heb je gespeeld, hoe vaak heb je gewonnen, hoeveel kills heb je gehad enz.
- Als er toch elke keer discussie ontstaat over de gametijd, kun je ook je kind zijn gametijd laten bijhouden. Zodat ze echt kunnen zien hoe lang ze nou gamen, maar zeker ook hoeveel tijd ze nog hebben?
- Controle- en hulpmiddelen (timers etc.)

Maar wanneer loopt het nu echt uit de hand? Hoe kun je veel-gamers/verslaving herkennen?
- De gamer besteedt heel veel tijd aan gamen.
- Gamen gaat ten koste van de nachtrust.
- Gamen gaat ten koste van school, (huis)werk, vrienden en hobby’s.
- De gamer wordt agressief en geïrriteerd als er niet gegamed kan worden of als er beperkingen opgelegd worden.
- De gamer denkt vaak aan gamen.
- De gamer is ongezellig in huis.
- Persoonlijke hygiene gaat achteruit
- Steeds meer ruzie
- Gamen wordt gebruikt als vlucht

Als dit gebeurt wordt het tijd om in te grijpen, Op de site staat een  dat kan helpen om inzicht te krijgen in het gamedrag van je kind.
Lukt het zelf echt niet om controle te krijgen en loopt het de spuigaten uit? Denk je dat je kind verslaafd is of dat er veel meer onder zit?Je kunt ook contact opnemen met Yes We Can Clinics voor professionele hulp.

Gebruik van telefoon & social media, hoe gaan we er mee om?

Dat mobieltje… we horen steeds meer ouders maar zeker ook jongeren die last ondervinden van het mobieltje. Wij geven voorlichting over verslaving op scholen in heel Nederland. Als we met de jongeren over drugsverslaving praten herkennen de jongeren hun eigen “obsessieve” gedrag met hun mobieltje. Officieel bestaat er dus geen telefoonverslaving maar wij geloven zeker dat onze jongeren op dit gebied zeker regels nodig hebben.

Uit tal van onderzoeken blijkt dat juist de leeftijdsgroep van de beginnende smartphone gebruikers (12 tot 15 jaar) gevoelig is voor groepsdruk. ‘Wat doet de rest? is mijn insta wel up-to-date? Ze willen erbij horen en voelen snel een gevoel van buitensluiting.

Gaat de whatsapp-snapchat-instagram-youtube-stroom tot diep in de avond of nacht door, dan wil je kind meedoen. Daarom is het belangrijk om regels op te stellen!

Je zult zeker thuis niet de meest enthousiaste reacties ontvangen van je kind.Misschien wel reacties als:Wat een onzin
Dat slaat nergens op
Jij maakt er altijd een ding van
Jij bent de enige ouder die zo moeilijk doet
Ik ben de enige dat het niet of zo weinig mag
Jij snap er echt niet van…..

Even ter geruststelling, je bent dus niet de enige!

Regels die je zou kunnen toepassen:

- Geen telefoon tijdens het eten, ook de ouders niet
- Geen telefoon vóór het ontbijt, als ze het rooster moeten checken zijn ze binnen 1 minuut klaar
- Telefoonvrije tijden, dus bijv. tussen 19:00 en 20:00 geen mobiel, dus ook de ouders niet
- Telefoon op vliegtuigstand bij het maken van huiswerk
- Geen telefoon mee naar bed, de slaapkamer is namelijk het meest veilige plek van je kind. Als er ruzie is of er gepest wordt gaat dat door tot op de plek waar hij/zij eigenlijk juist tot rust moet kunnen komen.
- Geen telefoongebruik in het verkeer/fiets

Tips om te bespreken met je kind:
- Download ook bijv. snapchat of instagram zodat je weet wat ze doen en waar ze zich mee bezig houden.
- Bespreek wat voor foto’s je kind mag plaatsen, een goede voorwaarde kan zijn of ze die foto ook aan jou als ouder zou sturen?
- Alle social media accounts op privé.
- Verschillende wachtwoorden en een wachtwoord van minimaal 13 tekens.
- Pas de kleuren aan op je mobiel, ze zijn nu zo ingesteld dat je juist steeds wilt kijken.
- Schoon het scherm op, sorteer de apps, zodat het niet elke keer een kermis van afleiding is als je kind naar zijn telefoon kijkt en bespreek de hoeveelheid apps.
- Koop een horloge, elke keer als de tijd gecheckt wordt op je mobiel staat er misschien weer een notificatie.
- Zet de notificaties uit.
- Zet het geluid uit.
- Maak er een spel van binnen het gezin met één van de apps om te minderen. Apps die kunnen helpen: Moment en/of Checky. Apple houdt ook bij hoeveel activiteit er geweest is op je mobiel.

Wist je dat?
Hersenen vallen stil als je tijdens het huiswerk maken een minuut een appje beantwoordt. Het duurt bijna 3 minuten voordat je weer op hetzelfde concentratieniveau bent als daarvoor. Het huiswerk duurt dus 4 keer zo lang!

Gamen en jouw ogen

De hele dag scrollen, klikken, liken, swipen, Netflixen en gamen. Wist je dat te veel, te vaak en te dichtbij op schermen kijken op lange termijn kan zorgen voor oogproblemen? Dit kan voorkomen worden! We geven je dus graag wat tips om beter voor je eigen ogen te zorgen of dit te bespreken met je kinderen.
Als we naar schermen kijken, en vooral van te dichtbij, moeten je ogen zich heel erg inspannen en dat doen ze liever niet. Dat inspannen kan er namelijk voor zorgen dat je oog ovaal wordt, in plaats van rond. Als je oogbol eenmaal ovaal is, moet je een bril of contactlenzen met een ‘min sterkte’ dragen, zodat je wel goed kunt blijven zien. Daarom moet je goed zorgen voor je ogen!  

Afstand houden van het scherm Houd altijd een armlengte afstand. En nee, je hoeft niet de hele dag met een gestrekte arm rond te lopen als je jouw mobiel vasthoudt. Maar wees je ervan bewust dat scrollen op zo’n vijf centimeter afstand van je ogen dus niet erg gezond is voor je ogen…

20-20-2 regel Als je aan het gamen bent, of gewoon op een mobiel of laptop bezig bent, geef je ogen dan een mini- break. Dit geldt trouwens ook voor lezen in een boek. Na 20 minuten op je beeldscherm of in je boek, kijk je 20 seconden in de verte. En, ga 2 uur per dag naar buiten! Want als je buiten bent, stel je steeds scherp op een andere afstand. Dan weer dichtbij, dan weer in de verte. Dat traint je ogen optimaal. 

Oogoefeningen Naast het wegkijken van je beeldscherm na 20 minuten, zijn er ook andere oogoefeningen die je kunt toepassen wanneer je voor een langere tijd achter een scherm zit. Knipper bijvoorbeeld eens wat vaker met je ogen, of knijp ze even voor een halve minuut dicht. Zo help je jouw ogen ontspannen. Zorgt ook nog eens voor minder vermoeide ogen na een lange school- of werkdag!

Doe de schermtest en kom erachter hoe je je ogen in vorm houdt: https://www.pearle.nl/schermtest?campaign=be_aware_schermvoorlichting


Factsheet
Een goede digitale balans betekent een gezonde balans tussen slaap, bewegen en stilzitten, in combinatie met het gebruik van digitale media (het ‘schermgebruik’). Hoe je die balans nu precies kunt bereiken, is voor iedereen anders. Deze factsheet kan je daarbij helpen.

Download de factsheet